Tuomarit

Arvostelun kulku
Tuomarit esiarvostelevat koirat ennen varsinaista kilpailua.
Kilpailut käydään parikilpailuna ja parista parempi koira jatkaa kilpailua kunnes jäljellä on vain yksi pari, josta valitaan voittaja.

Champion-kilpailussa kaikki kolme tuomaria suorittavat arvostelun yhdessä, mutta tuomarit eivät keskustele keskenään, vaan tekevät päätöksensä itsenäisesti. Tuomarit näyttävät yhtä aikaa värikoodilla voittajakoiran ja se koira, joka saa kaksi tai kolme ääntä jatkaa kilpailua.

Vuoden 2019 gaalan tuomareina toimivat:

SVANTE FRISK

Läpi aikuiselämäni olen ollut koirien kanssa tekemisissä, etupäässä kasvattajana ja handlerina. Rakastan tätä harrastusta!

Halusin nuorena oppia enemmän koirista ja eläimistä. Työskentelin muun työni ohella Göteborgin eläinlääkäriasemalla monen vuoden ajan. Tämä työ antoi minulle arvokasta tietoa eläimistä ja myös niiden omistajista. Olen myös toiminut trimmaajana ja minulla on ollut trimmausliike Tukholman keskustassa. Nykyään työskentelen Ruotsin Kennelliiton kilpailutoimikunnassa sekä järjestän myös anatomiakursseja..

Olen ollut yksi johtavista parsonrusselinterrierin kasvattajista, tuolloin kennelnimeni oli Toutchstone. Aloitin kasvatustyöni vuonna 1985 korkearaajaisella jackrusselinterrierillä, jonka FCI tunnisti omaksi roduksi vuonna 1991 nimellä parsonrusselinterrieri. Siinä yhteydessä aloin osallistua Ruotsin Kennelliiton koiranäyttelyihin. Koiranäyttelyissä heräsi kiinnostus muitakin terrierirotuja kohtaan.  Olen kasvattanut useita terrierirotuja, joista voin mainita kettuterrierin, lakelandinterrierin, walesinterrierin ja jackrusselinterrierin.  Olen ylpeänä siitä, että olen saanut Ruotsin Terrieriklubin ansiomerkin.

Olen kaikkien rotujen-tuomari, siinä tehtävässä olen saanut matkustella paljon, pääosin Euroopassa ja Englannissa, mutta myös Venäjällä, USA:ssa, Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Japanissa.

Partnerini Björn Magnussonin kanssa kasvatamme berninpaimenkoiria kennelnimellä Kronblommas. Viime vuosina olemme menestyneet näyttelykehissä Ruotsissa ja ympäri maailmaa.  Olemme myyneet jalostuskoiriamme Australiaan, USA:han ja useisiin Euroopan maihin.

Olen ollut mukana Ruotsin Kennelliiton "Special judgement" -toimikunnassa ja toiminut Ruotsin ulkomuototuomariyhdistyksen puheenjohtajana sekä useiden eri terrieriyhdistysten rotujärjestöissä. Nykyään olen mukana Ruotsin berninpaimenkoirayhdistyksessä.

Suuri kiinnostukseni eläimiin ei rajoitu vain koiriin, vaan myös hevosiin. Olen myös kouluratsastustuomari ja valmennan hevosia ja ratsastajia kilpailuihin. Kun olin nuori, osallistuin itsekin kouluratsastuskilpailuihin.


JEFF HORSWELL

Jeff on käynyt koiranäyttelyissä varhaisesta iästä lähtien. Kaikki alkoi, kun hänen äitinsä (Ann Foxwell) päätti, että tanskandoggi oli ihanteellinen rotu perheelle. Perhe kävi paikallisessa näyttelyssä, josta elinikäinen kiinnostus koiranäyttelyitä kohtaan alkoi.

Jeffin äiti kasvatti menestyksekkäitä tanskandoggeja kennelnimellä Auldmoor.

Jeff päätti, että hänen oma rotunsa on karkeakarvainen kääpiömäyräkoira. Hänen ensimmäinen kääpiömäyräkoiravalio oli Drakesleat Yogi Bear jonka hän omisti yhdessä Zena Thorn-Andrewsin kanssa.  Tämän jälkeen menestys on jatkunut, hänellä on ollut kaksikymmentäkaksi valiota joista kolme Crufts ROP voittajaa.

Jeff on aina ollut kiinnostunut monista roduista, mäyräkoirien lisäksi. Hän on omistanut englanninvinttikoiran, fieldspanieleita, basenjin ja venhäterrierin. Lisäksi hän on esittänyt  voitokkaita vinttikoiria.

Ensimmäiset arvosteluoikeudet Jeff sai vuonna 1982, mäyräkoirille, tänä päivänä hänellä on oikeudet arvostella monia rotuja useasta  eri roturyhmästä. Jeff on arvostellut Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Islannissa, Venäjällä, Virossa, Espanjassa, Portugalissa, Italiassa, Hollannissa, Irlannissa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Etelä-Afrikkassa, Trinidadissa ja Barbadoksella. Cruftsissa hän arvosteli ensimmäistä kertaa vuonna 2000, karkeakarvaiset kääpiömäyräkoirat, tämän jälkeen hän on arvostellut siellä useita kertoja, mm. ryhmäkilpailun 2016 ja 2017 hänellä oli kunnia arvostella Best in Show.

Jeff on tällä hetkellä Englannin Kennel Clubin hallituksen jäsen.


MATTI TUOMINEN

Omistanut ja/tai kasvattanut seuraavia rotuja: samojedinkoira, berninpaimenkoira, suomenlapinkoira, bostoninterrieri, lhasa apso, pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira

Kennelnimi: Kuuran

Pätevöity ulkomuototuomariksi: 1991


MARJA TALVITIE
 

Olen arvostellut koiria vuodesta 1982 ja kasvattanut vuodesta -66 ja asunut jo vanhempieni kanssa koko lapsuuteni koirien kanssa. Joten elämää ilman koiria en tiedä. Monelaisiin ovat koirat mukaan vieneet, ei vain kasvattamaan ja harrastamaan koirien kanssa vaan myös harrastamaan erilaista järjestötoimintaa koiraharrastuksessa. Siitä on tarttunut mukaan niin kunniajäsenyyksiä, kunniapuheenjohtajuus ja monenlaista kunniaa ja mainetta, ihan ulkomaisia edustuksia myöten, ettei ylpeydestä syytettäisi, en niitä luettele. Mutta parasta on kuitenkin ollut aika koirien kanssa kotona, lenkeillä, kehissä ja ihan vain muuten. Kivoja kavereita on myös tarttunut vaatteisiin, harvemmin huonoja ja niistä on päästy helposti eroon - unohtamalla.

Kehissä, siellä keskellä, on myös ollut nautinnollista ja vähemmän nautinnollista olla, aina riippuen siitä, onko voinut vain iloita hyvinhoidetuista hyvin liikkuvista rodunomaisista koirista vai onko pitänyt ehkä antaa negatiivista palautetta niistä ylimääräisistä - nykyään niin muodikkaista - kiloista tai huonoista liikunnoista. Mutta siihen on lupautunut kun sen tuomarikortin otti vastaan, ettei siellä tule olemaan vain miellyttäviä hetkiä. Niiden 7 vuoden aikana mitä me Aarnion Antin kanssa olimme ennen tuomarikurssille pääsyä Pystykorvajärjestön koulutuksessa oppi, että paljon vartijaksi sinne kehän keskelle laitetaan ja aina tulee olla rehellinen rodulle, ei niistä ihmisistä narun päässä tai kehänlaidalla saa säikähtää, ei niitä kumartaa, ainoastaan sitä koiraa. Se on se tärkeä.

Monia pitäisi kiittää saamastaan opista, mutta jos joitakin mainitsen niin Olli Korhonen, Juho Perttola, Jouko Yrjölä, Hans Lehtinen ja Rainer Vuorinen. Iso pala suomalaista koirahistoriaa mahtuu noiden miesten elämään. Kiitoksia kutsusta arvostelemaan CoC ja VoV juhlaan kotimaisten rotujen parhaan. Siellähän minun juureni ovat. Ja ne muut varsinainen CoC ja VoV on molemmat jo tullut arvosteltua. Yritän pitää pääni kylmänä ja mielen avoimena tässäkin. Vähän kuitenkin katsoen niitä koiria ruusunpunaisten lasien läpi.