Tuomarit

Arvostelun kulku
Tuomarit esiarvostelevat koirat ennen varsinaista kilpailua.
Kilpailut käydään parikilpailuna ja parista parempi koira jatkaa kilpailua kunnes jäljellä on vain yksi pari, josta valitaan voittaja.

Champion-kilpailussa kaikki kolme tuomaria suorittavat arvostelun yhdessä, mutta tuomarit eivät keskustele keskenään, vaan tekevät päätöksensä itsenäisesti. Tuomarit näyttävät yhtä aikaa värikoodilla voittajakoiran ja se koira, joka saa kaksi tai kolme ääntä jatkaa kilpailua.

Vuoden 2018 gaalaan tuomareinana toimivat:
Eeva Rautala Suomesta,
Dan Ericsson Ruotsista ja
Orietta Zilli Italiasta.

Eeva Rautala, Suomi

Olen ollut kiinnostunut koirista lapsuudestani lähtien ja ensimmäisen labradorinnoutajani sain vuonna 1968 ja seuraavana vuonna aloin käydä koiranäyttelyissä ja -kokeissa. Vuonna 1971 menin Englantiin kuuluisaan Poolstead kenneliin töihin ja tutustumaan englantilaisiin koiranäyttelyihin. Tulin mukaan useisiin erilaisiin koiraharrastuksemme tehtäviin ja olen ollut aktiivinen rotujärjestötyössä ja Suomen Kennelliitossa, jonka rotumääritelmätyöryhmän jäsen olen edelleen. Olen yksi Suomen Labradorikerhon perustajajäsenistä ja vuodesta 1980 toimin sen puheenjohtajana kymmenen vuotta ja kerhon hallituksessa toimin 30 vuotta. Koirien puolelta löytyi myös ammattini, sillä olen eläinlääkäri. Kun valmistuin yliopistosta, aloitin kasvatustyöni kennelnimellä Wetten. Ulkomuototuomariksi valmistuin vuonna 1979 ja nykyisin arvostelen kaikki rodut ryhmistä 3,4,7,8 ja 9, puolet ryhmästä 2 ja lisäksi, länsigöötanmaanpystykorvat, lancashirenkarjakoirat ja welsh corgit. Vuosien aikana minulla on ollut ilo arvostella useissa upeissa näyttelyissä ympäri maailmaa: 26 Euroopan maassa sekä USA:ssa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.Dan Ericsson, Ruotsi

Ruotsalainen Dan Ericsson on ollut aktiivinen koiranäyttelyharrastaja yli 40 vuoden ajan. Hänen kennelnimensä on Raglan ja hän kasvatti ensimmäisen skotlanninterrieripentueensa vuonna 1971. Raglan kennelin kasvateissa on 150 valioita ja niitä voi tänä päivänä tavata ympäri maailmaa. Vuonna 2001 Danin kasvattama skotlanninterrieri oli Ruotsin Vuoden Koira, ja vuonna 2003 toinen hänen kasvateistaan oli Cruftsissa ResBIS. Skotlanninterriereiden lisäksi Dan Ericsson on ollut aktiivinen myös muissa terrieriroduissa mm. valkoisissa länsiylämaanterriereissä. Lisäksi hänen sydäntään lähellä ovat myös labradorinnoutajat. Tänä päivänä Raglan-kennelnimellä on kasvatettu myös useita tämän rodun valioita. Kasvattamisen lisäksi Dan Ericsson on kaikkien rotujen tuomari, hän arvostelee lähes vuoden jokaisena viikonloppuna. Hänellä on ollut kunnia toimia tuomarina useissa Maailman- ja Euroopan-voittajanäyttelyissä. Tällä hetkellä Dan Ericsson on Svenska Labrador Retriever Klubbenin puheenjohtaja. Lisäksi hän on myös pidetty luennoitsija sekä artikkeleiden kirjoittaja erilaisissa koirajulkaisuissa. 


Orietta Zilli, Italia

Italialaisen lääkärin Orietta Zillin koiraharrastus alkoi jo ihan pienenä, lapsuudenkodissa kasvatettiin boksereita vuodesta 1970 kennelnimellä ”DEI BOIONI”. Kennelin kasvatit ovat voittaneet useita arvostettuja titteleitä ympäri maailmaa mm. Euroopan voittaja, Amsterdamin voittaja, Saksan Vuoden Koira -titteli sekä monia muita, vain muutamia titteleitä mainitakseni. Orietta Zilli sai boksereiden arvosteluoikeudet vuonna 1994 ja vuonna 2009 hänestä tuli kaikkien rotujen tuomari. Hän toimii Italiassa uusien tuomareiden kouluttajana. Hän on vuosien varrella arvostellut monissa maissa sekä Maailmannäyttelyssä Salzburgissa 2012 ja Milanossa 2015 sekä Euroopan voittajanäyttelyssä Brysselissä 2016.